This 500sf addition to an existing center-entry colonial house in suburban Boston was completed in 2005. The clients’ needs were for a larger master suite, a larger master bathroom, additional storage, as well as a new home office and library.

Creatures of habit, the clients’ desire for as little disruption to their living patterns as possible was the single most important criterion and the genesis of both the volumetric and the planning strategies. In order to replicate the motions of their daily lives, DB simply extruded the house towards the lot line, adding a bedroom adjacent to their current master bedroom. In this way, the movement from one floor to another is exactly the same as before. Likewise, in order to get to the master bathroom from the kitchen, the same exact turns and patterns are replicated. Formally, the new addition is a simple extrusion of the volume of the colonial house, a continuation of the familiar.

In order to differentiate the new from the old, DB clad the new structure in zinc-coated copper, a material used locally for roofing and flashing installations. As such, it lends itself to a global installation, as it is primarily used as a barrier for moisture protection. We chose to wrap the building very tightly, in aesthetic terms, and the zinc wraps the eaves of the house, forming integral gutters as well as both the walls and roof of the addition. The zinc, applied in 18” x 36” panels, mimics the shingling of the existing home and the vernacular of the neighborhood. Interior materials include cherry floors, custom cherry cabinetry, and glass and ceramic tile.

(in collaboration with Jared Della Valle)  

Photography by Richard Barnes